SERGE MOUILLE

by EDITIONS SERGE MOUILLE

Serge Mouille werd in 1922 in Parijs geboren. Hij ontwikkelde al op zeer jonge leeftijd een tekentalent. Hij vond zijn modellen in de Jardin des Plantes waar hij urenlang planten en dieren tekende. Op advies van zijn tekenleraar schreef hij zich in voor het toelatingsexamen voor Toegepaste Kunsten, waar hij op 13-jarige leeftijd, de jongste leerling van zijn tijd, werd aangenomen. Zijn mentor Gabriel Lacroix zal van hem een meester in de kunst van het hameren van metaal maken. Hij gaat in dienst bij Hénin Orfèvre Paris, waar hij zich al snel vestigt temidden van ervaren arbeiders, die allemaal ouder zijn dan hij.

Na de oorlog werd Serge Mouille zelfstandig ondernemer en werkte hij voor verschillende zilversmederijen. Hij is een door iedereen erkende vakman. Tegelijkertijd werkte hij als leraar aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts Appliqués et Métiers d'Art, nadat hij Gabriel Lacroix had opgevolgd aan het hoofd van de goudsmidswerkplaats. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan het beroep van leraar maar ook aan dat van onderzoeker, want het mag niet vergeten worden, Serge Mouille is ook en vooral 44 jaar onderzoek, tekeningen en monogravures.

Het was zijn ontmoeting met Jacques Adnet, directeur van de Compagnie des Arts Français, in 1951 die een keerpunt in zijn leven betekende. Deze laatste vroeg hem inderdaad om een "grootse armatuur" te ontwerpen voor zijn Zuid-Amerikaanse klantenkring. Serge ging aan de slag en creëerde de drie-armige vloerlamp, die geleidelijk aan van de status van meesterkunstenaar naar die van creatief kunstenaar evolueerde door de nu beroemde serie Black Forms te ontwikkelen. De driearmige vloerlamp en de rechte vloerlamp zullen de eerste modellen zijn. De galerie Steph Simon, die het voortouw neemt in de moderniteit en de beweging naar functionele integratie voor het interieurontwerp, is emblematisch voor de ontwikkeling van de Linkeroever in de avant-garde-meubelbranche. Steph Simon was een verkoopagent voor Aluminium Français en ontmoette Jean Prouvé, die hem in 1949 inhuurde om zijn meubels te verdelen. In maart 1956 opent hij de galerie Steph Simon op 145 Boulevard Saint-Germain. Charlotte Perriand zorgt voor de inrichting van de plaats. Voor Steph Simon moet deze galerie een "schokkend" karakter hebben en regelmatig tentoonstellingen voorstellen. Het presenteert exclusieve modellen van Jean Prouvé en Charlotte Perriand, verlichting van Serge Mouille, keramiek van Georges Jouve en Norbert Pierlot. Later laat hij stukken zien van Isamu Noguchi, Sori Yanagi, Tecno... De galerie sluit in 1974.

1962: de wereld veranderde. Serge Mouille heeft de afgelopen tien jaar zijn carrière als leraar en lichtontwerper tegelijkertijd voortgezet. Hij besloot toen radicaal afstand te nemen van alles wat hij tot dan toe had gedaan door de serie lichtzuilen te maken met behulp van de destijds nieuwe tl-buis. De twee series zijn zo verschillend dat men zou kunnen denken dat ze door verschillende kunstenaars zijn gemaakt. Het is een misverstand en een gemengd succes. Hij besloot in 1963 te stoppen met de productie van verlichtingsarmaturen en zich volledig te wijden aan het onderwijs. Serge stierf in december 1988.


Petite applique "Flamme" INDOOR

Petite applique "Flamme" INDOOR

by Serge Mouille
€ 2.189,50
Inclusief belasting Levering: 32 weken
Wall lamp " Flame " (1962), in black or white, ideal to sublimate your interior with its unique design. The inside of the reflector is always bright white. The arm can be rotated up to 270° and the reflector can be tilted up to 55°. This bracket is available in Left or Right version.
Kleur
Aantal

FLAM-black

Downloaden

8 andere producten in dezelfde categorie:

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Of Reset password